Στις 28 Δεκεμβρίου ο μεγάλος τελικός
Ο τελικός του “Master Chef” έριξε αυλαία κάτω από άκρα μυστικότητα, αφού φυσικά έβγαλε πρώτα... και το μεγάλο νικητή! Ποιος είναι άραγε ο πρώτος Έλληνας "Master Chef"; Σύμφωνα με τα όσα ακούγονται από το πρωί στις τηλεοπτικές εκπομπές, ο νικητής είναι ψηλός, έχει γαλαζοπράσινα μάτια, είναι επαγγελματίας chef και φοράει συχνά - πυκνά καπελάκια τζόκεϊ ! Κι αν ακόμη δεν καταλάβατε… Ο Άκης Πετρετζίκης είναι ο μεγάλος νικητής, ο οποίος αναμετρήθηκε με το Μιχάλη Καλαβρινό.
Όσο για το τι μαγείρεψαν, ποιος έκρινε το τελικό αποτέλεσμα και άλλες «πιπεράτες» λεπτομέρειες, κάντε υπομονή μέχρι την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου, οπότε θα δούμε και στις οθόνες μας τον τελικό του "Master Chef"
Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010
Σε ποια αεροδρόμια υπάρχουν προβλήματα-Δείτε ποιες πτήσεις γίνονται
Χάος εξακολουθεί να επικρατεί σε πολλά ευρωπαϊκά αεροδρόμια μία ανάσα πριν τα Χριστούγεννα, καθώς το χιόνι και ο παγετός έχουν καθηλώσει στο έδαφος τα αεροσκάφη στη βόρεια Ευρώπη. Δείτε ποια αεροδρόμια λειτουργούν και ποια όχι.
Πολλοί ταξιδιώτες έχουν εγκλωβιστεί στα αεροδρόμια προσπαθώντας να φτάσουν κάποιοι στα σπίτια τους για τις γιορτές και άλλοι σε χώρες που επέλεξαν να περάσουν τις γιορτές.
Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία είναι οι χώρες που πλήττονται περισσότερο από τη σφοδρή κακοκαιρία, ενώ οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι το σκηνικό του καιρού δεν θα αλλάξει τις επόμενες ημέρες.
Βρετανία:
Χιλιάδες επιβάτες παραμένουν στο αεροδρόμιο Χίθροοου του Λονδίνου, βλέποντας τις πτήσεις τους να ακυρώνονται η μία μετά την άλλη. (Δείτε την λίστα των πτήσεων που θα γίνουν σήμερα στο Χίθροου)
Προβλήματα ακόμη στα αεροδρόμια του Γκάτγουικ, Εδιμβούργου, Γλασκώβης και Άμπερτιν, όλα στην Βρετανία. Μάλιστα σύμφωνα με την βρετανική πολιτική αεροπορία τα προβλήματα θα παραμείνουν μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων. Αν περιμένετε ταξιδιώτες από την Βρετανία ή αν σκοπεύεται να ταξιδέψετε προς τα εκεί καλό είναι να επικοινωνείτε με την αεροπορική σας εταιρεία.
Γερμανία:
Πάνω από 1000 πτήσεις έχουν ακυρωθεί στα γερμανικά αεροδρόμια της Φρανκφούρτης, του Μονάχου και του Βερολίνου. Η Lufthansa καλεί τους ταξιδιώτες να χρησιμοποιούν το τρένο για τις μετακινήσεις τους εντός της Γερμανίας αλλά και σε κοντινούς προορισμούς στην Ευρώπη, όπου φυσικά είναι δυνατό να γίνουν με τρένο καθώς παρατηρούνται και πολύωρες καθυστερήσεις στα δρομολόγια αυτά.
Στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, όπου πολλοί ταξιδιώτες πέρασαν τη νύχτα τους εκεί, οι Αρχές έφεραν τέσσερις πολύχρωμους κλόουν για να ανεβάσουν τη διάθεση του ταλαιπωρημένου επιβατικού κοινού.
Γαλλία:
Στη Γαλλία, το αεροδρόμιο Σάρλ ντε Γκολ έχει ανοίξει τρεις από τους τέσσερις διαδρόμους. Ωστόσο, οι περισσότερες από τις σύντομες πτήσεις ακυρώθηκαν, με αποτέλεσμα οι επιβάτες να παραμένουν στο αεροδρόμιο.
Πολύωρες καθυστερήσεις παρατηρούνται και στις πτήσεις στο αεροδρόμιο Ορλί, το οποίο αναγκάστηκε να κλείσει τη Δευτέρα, λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης.
Βέλγιο:
Προβλήματα και στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών όπου χθες για αρκετές ώρες είχε τελειώσει το αντιψυκτικό υγρό. Τελικά αργά το βράδυ το αεροδρόμιο προμηθεύτηκε το σχετικό υγρό και άρχισαν ξανά οι πτήσεις με πολύωρες όμως καθυστερήσεις. Αρκετές καθυστερήσεις παρατηρούνται και σήμερα. Οι επιβάτες να επικοινωνούν με την αεροπορική εταιρεία που σκοπεύουν να ταξιδέψουν
Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010
Τα προνόμια των βουλευτών....
Οι εκλογές της 4ης Οκτώβρη (όπως και όλες οι εθνικές εκλογές) ανέδειξαν του; 300 βουλευτές που θα μας κυβερνήσουν για τα επόμενα (το μέγιστο) τέσσερα χρόνια. Όλοι τους δηλώνουν ότι αγωνίζονται για το καλό του ελληνικού λαού και δεν έχω λόγο να αμφιβάλλω. Θα έλεγα όμως ότι αγωνίζονται μεν, ο αγώνας τους ακριβοπληρώνεται δε.
Οι εκλογές της 4ης Οκτώβρη (όπως και όλες οι εθνικές εκλογές) ανέδειξαν του; 300 βουλευτές που θα μας κυβερνήσουν για τα επόμενα (το μέγιστο) τέσσερα χρόνια. Όλοι τους δηλώνουν ότι αγωνίζονται για το καλό του ελληνικού λαού και δεν έχω λόγο να αμφιβάλλω. Θα έλεγα όμως ότι αγωνίζονται μεν, ο αγώνας τους ακριβοπληρώνεται δε.
Παρακάτω θα δούμε πια είναι τα έσοδα και οι παροχές που δίδει το κράτος (δηλαδή οι φορολογούμενοι) στους βουλευτές. Δεν συμπεριλαμβάνονται προφανώς οι … άλλες παροχές από ιδιώτες (για τις «νόμιμες» και θεμιτές μιλώ) και δεν θέλω να κάνω καμιά σύγκριση ούτε και άλλο σχόλιο. Ας μιλήσουν οι αριθμοί.
Μισθός και παροχές
Η βουλευτική αποζημίωση διέπεται από το ίδιο νομικό καθεστώς από το 1964!
Τότε η κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου συνέδεσε τη βουλευτική αποζημίωση με τις αποδοχές του προέδρου του Αρείου Πάγου.
Στη μεταπολίτευση (το 1975) η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή περνά το Ζ΄ ψήφισμα και από έκτοτε οι βουλευτές δικαιούνται (και διά Συντάγματος) αποζημίωση και ατέλειες.
Με βάση τον τελευταίο προϋπολογισμό της Βουλής (που αφορά το έτος 2009) οι βουλευτές λαμβάνουν:
► μηνιαία αποζημίωση περίπου 6.100 ευρώ, ίση δηλαδή με «το σύνολο των πάσης φύσεως μηνιαίων αποδοχών του Ανώτατου Δικαστικού Λειτουργού», όπως σχετικά έχει ψηφίσει η Βουλή. Στο ποσό αυτό προστίθενται ασφαλώς τα δώρα που δικαιούται κάθε εργαζόμενος, ακόμη όμως και το επίδομα οικογενειακών βαρών, που παίρνουν οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι..
► αποζημίωση για τη συμμετοχή σε διάφορες κοινοβουλευτικές επιτροπές, η οποία είναι 270 ευρώ για κάθε συμμετοχή.
Οι βουλευτές υπόκεινται και σε κρατήσεις για τον κλάδο σύνταξης (6,67%) και υπέρ του κόμματος μέχρι και 20%. Σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι 10%, ενώ στο ΚΚΕ και στο ΣΥΡΙΖΑ 20%.
Φορολογικώς επιλέγουν τρόπο φορολόγησης και (για τους περισσότερους) τα εισοδήματα φορολογούνται με, ένα και μοναδικό, χαμηλό συντελεστή.
Παράλληλα οι βουλευτές
δικαιούνται:
► 1 κινητό οποιασδήποτε εταιρείας. Η Βουλή καλύπτει μηνιαίως ως 250 ευρώ πλέον των παγίων τελών.
► 8 σταθερές γραμμές τηλεφωνίας που χρησιμοποιούν ατελώς.
Η ατέλεια βαρύνει τη Βουλή μέχρι του συνολικού ποσού των 13.500 ευρώ ετησίως για κάθε βουλευτή και για το σύνολο των συνδέσεων, ενώ καλύπτει και γραμμή Internet.
Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι οι πιο… επικοινωνιακοί βουλευτές μας από την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο δεν ήταν απολύτως συνεπείς με την εξόφληση των λογαριασμών τους.
Το 2005 το σχετικό χρέος άγγιζε τα 35 εκατ. ευρώ, «τρύπα» που ανέλαβε να ρυθμίσει ο Δ. Σιούφας.
► Με απόφαση που πήρε η Βουλή το Νοέμβριο του 2007, εξάλλου, οι βουλευτές και ευρωβουλευτές δικαιούνται τηλεπικοινωνιακό υλικό και εξοπλισμό πληροφορικής (2 ηλεκτρονικούς υπολογιστές, εκτυπωτή, πολυμηχάνημα, συσκευή φαξ, λογισμικό αυτοματισμού πολιτικού γραφείου, τηλεφωνικό κέντρο και δορυφορικό δέκτη) έως του ποσού των 5.500 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
► αυτοκίνητο: το μισθώνει (με λήζινγκ) η Βουλή.
► διαμονή: οι βουλευτές επαρχίας δικαιούνται δωρεάν διαμονή σε κεντρικό ξενοδοχείο ή καταβολή ενοικίου, εφόσον προτιμούν να βρουν διαμέρισμα. Γι' αυτό λαμβάνουν μηνιαίως 1.000 ευρώ.
► γραφείο: όλοι οι βουλευτές δικαιούνται να έχουν γραφείο. Κυρίως στους βουλευτές της επαρχίας δίνεται από τη Βουλή, εφόσον δηλώσουν ότι δεν έχουν στην Αθήνα.
Η Βουλή παρέχει και γραφική ύλη.
► ταχυδρομική ατέλεια. Κάθε μήνα οι βουλευτές λαμβάνουν ποσό που δικαιολογεί 1.000 επιστολές, ενώ αυτό διπλασιάζεται την περίοδο των Χριστουγέννων και του Πάσχα.
► ατέλεια στις μετακινήσεις: Ισχύει για μετακινήσεις στην Ελλάδα με ΚΤΕΛ, σιδηρόδρομο και ακτοπλοΐα.
► αεροπορικά εισιτήρια: οι βουλευτές επαρχίας των οποίων ο νομός απέχει περισσότερα από 200 χλμ. από την Αθήνα δικαιούνται 52 αεροπορικά εισιτήρια, μετʼ επιστροφής, για τον νομό τους.
Για τα έξοδα κίνησης στους βουλευτές Επικρατείας, Α' και Β' Αθηνών, Α' και Β' Πειραιώς, αλλά και σε όσους οι περιφέρειες διαθέτουν αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα καταβάλλεται το ποσό των 450 ευρώ, στους βουλευτές των οποίων οι περιφέρειες είναι πιο κοντά στην πρωτεύουσα καταβάλλονται 600 ευρώ και σε όσους οι περιφέρειες βρίσκονται μακριά καταβάλλονται 750 ευρώ, ενώ στους βουλευτές Κυκλάδων και Δωδεκανήσου καταβάλλεται το ποσό των 1.000 ευρώ.
► μαθήματα ξένων γλωσσών (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, τουρκικά, ρωσικά).
Για το 2009 το συνολικό κόστος για έξοδα κίνησης, οικογενειακές παροχές και τα γραφεία των βουλευτών είναι περίπου 11 εκατ. ευρώ.
Ασφάλιση, σύνταξη
Μέχρι τις 31 Ιουλίου 2008 η Βουλή, επειδή ίσχυε το ασυμβίβαστο πλήρωνε τις ασφαλιστικές εισφορές στο ασφαλιστικό ταμείο του βουλευτή.
Όμως με την κατάργηση του ασυμβίβαστου
ο βουλευτής οφείλει να πληρώνει τις ασφαλιστικές κρατήσεις.
Δικαίωμα σύνταξης έχουν
► όσοι εξελέγησαν μέχρι το 1993: με 4 χρόνια θητείας και εφόσον συμπληρώσουν το 55ο έτος της ηλικίας τους.
► όσοι εξελέγησαν από το 1993 και μετά: 4 χρόνια θητείας και εφόσον συμπληρώσουν το 65ο έτος της ηλικίας τους.
► οι βουλευτές που είναι άτομα με ειδικές ανάγκες αποκτούν δικαίωμα σύνταξης στα 2 χρόνια θητείας και στο 55ο έτος της ηλικίας τους.
Η βουλευτική σύνταξη ισοδυναμεί με το 25% της βουλευτικής αποζημίωσης και προσαυξάνεται μέχρι το 17ο έτος θητείας, οπότε ο βουλευτής παίρνει πλήρη σύνταξη, η οποία αντιστοιχεί στο 80% της βουλευτικής αποζημίωσης.
Συνεργάτες
Για την στελέχωση των γραφείων τους οι βουλευτές δικαιούνται:
► 4 συνεργάτες αποσπασμένους από το δημόσιο, από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Οι συνεργάτες αυτοί αφορούν την γραμματειακή υποστήριξη του έργου του.
► 1 επιστημονικό συνεργάτη με πτυχίο ΑΕΙ ή διδακτορικό ή μεταπτυχιακό και άριστη γνώση ξένης γλώσσας.
Εναλλακτικά έχουν τη δυνατότητα να πάρουν:
● 3 συνεργάτες αποσπασμένους από το δημόσιο, από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
● 2 επιστημονικούς συνεργάτες με καλή γνώση ξένης γλώσσας.
Η Βουλή για λογαριασμό του βουλευτή αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλει στον επιστημονικό συνεργάτη τον μηναίο μισθό του, τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, τα επιδόματα άδειας, τις ασφαλιστικές εισφορές και την αποζημίωσή του σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου.
Σημειώνεται ότι δεν μπορούν να προσληφθούν ως επιστημονικοί συνεργάτες εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικοί, εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας, υπάλληλοι ΝΠΔΔ, ΔΕΚΟ και τραπεζών, καθώς και υπάλληλοι της Βουλής.
Οργάνωση γραφείου
Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του λαού, λαμβάνουν αξιοσέβαστα ποσά για την οργάνωση του γραφείου τους. Συγκεκριμένα για τους βουλευτές Επικρατείας, Α' και Β' Αθηνών, Α' και Β' Πειραιώς είναι ίσο με το 20% της αποζημίωσής τους (1.200 ευρώ) και για τους βουλευτές της περιφέρειας είναι ίσο με το 25% (1.500 ευρώ).
Σύμφωνα, με τον περσινό προϋπολογισμό της Βουλής, οι μισθοί των 1.400 υπαλλήλων άγγιξαν τα 46,5 εκατ. ευρώ, οι λογαριασμοί των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων ανήλθαν στα 11 εκατ. ευρώ και το κόστος μετακινήσεων στα 5 εκατ. Το τηλεοπτικό κανάλι είχε κόστος λειτουργίας 4,5 εκατ.
Τα στοιχεία είναι από δημοσιεύματα της Αυγής της Κυριακής (18/10/09 Κ. Πουλακίδας) και της εφημερίδας Το Βήμα (παλαιότερη δημοσίευση).
20/10/2009
Οι εκλογές της 4ης Οκτώβρη (όπως και όλες οι εθνικές εκλογές) ανέδειξαν του; 300 βουλευτές που θα μας κυβερνήσουν για τα επόμενα (το μέγιστο) τέσσερα χρόνια. Όλοι τους δηλώνουν ότι αγωνίζονται για το καλό του ελληνικού λαού και δεν έχω λόγο να αμφιβάλλω. Θα έλεγα όμως ότι αγωνίζονται μεν, ο αγώνας τους ακριβοπληρώνεται δε.
Παρακάτω θα δούμε πια είναι τα έσοδα και οι παροχές που δίδει το κράτος (δηλαδή οι φορολογούμενοι) στους βουλευτές. Δεν συμπεριλαμβάνονται προφανώς οι … άλλες παροχές από ιδιώτες (για τις «νόμιμες» και θεμιτές μιλώ) και δεν θέλω να κάνω καμιά σύγκριση ούτε και άλλο σχόλιο. Ας μιλήσουν οι αριθμοί.
Μισθός και παροχές
Η βουλευτική αποζημίωση διέπεται από το ίδιο νομικό καθεστώς από το 1964!
Τότε η κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου συνέδεσε τη βουλευτική αποζημίωση με τις αποδοχές του προέδρου του Αρείου Πάγου.
Στη μεταπολίτευση (το 1975) η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή περνά το Ζ΄ ψήφισμα και από έκτοτε οι βουλευτές δικαιούνται (και διά Συντάγματος) αποζημίωση και ατέλειες.
Με βάση τον τελευταίο προϋπολογισμό της Βουλής (που αφορά το έτος 2009) οι βουλευτές λαμβάνουν:
► μηνιαία αποζημίωση περίπου 6.100 ευρώ, ίση δηλαδή με «το σύνολο των πάσης φύσεως μηνιαίων αποδοχών του Ανώτατου Δικαστικού Λειτουργού», όπως σχετικά έχει ψηφίσει η Βουλή. Στο ποσό αυτό προστίθενται ασφαλώς τα δώρα που δικαιούται κάθε εργαζόμενος, ακόμη όμως και το επίδομα οικογενειακών βαρών, που παίρνουν οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι..
► αποζημίωση για τη συμμετοχή σε διάφορες κοινοβουλευτικές επιτροπές, η οποία είναι 270 ευρώ για κάθε συμμετοχή.
Οι βουλευτές υπόκεινται και σε κρατήσεις για τον κλάδο σύνταξης (6,67%) και υπέρ του κόμματος μέχρι και 20%. Σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι 10%, ενώ στο ΚΚΕ και στο ΣΥΡΙΖΑ 20%.
Φορολογικώς επιλέγουν τρόπο φορολόγησης και (για τους περισσότερους) τα εισοδήματα φορολογούνται με, ένα και μοναδικό, χαμηλό συντελεστή.
Παράλληλα οι βουλευτές
δικαιούνται:
► 1 κινητό οποιασδήποτε εταιρείας. Η Βουλή καλύπτει μηνιαίως ως 250 ευρώ πλέον των παγίων τελών.
► 8 σταθερές γραμμές τηλεφωνίας που χρησιμοποιούν ατελώς.
Η ατέλεια βαρύνει τη Βουλή μέχρι του συνολικού ποσού των 13.500 ευρώ ετησίως για κάθε βουλευτή και για το σύνολο των συνδέσεων, ενώ καλύπτει και γραμμή Internet.
Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι οι πιο… επικοινωνιακοί βουλευτές μας από την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο δεν ήταν απολύτως συνεπείς με την εξόφληση των λογαριασμών τους.
Το 2005 το σχετικό χρέος άγγιζε τα 35 εκατ. ευρώ, «τρύπα» που ανέλαβε να ρυθμίσει ο Δ. Σιούφας.
► Με απόφαση που πήρε η Βουλή το Νοέμβριο του 2007, εξάλλου, οι βουλευτές και ευρωβουλευτές δικαιούνται τηλεπικοινωνιακό υλικό και εξοπλισμό πληροφορικής (2 ηλεκτρονικούς υπολογιστές, εκτυπωτή, πολυμηχάνημα, συσκευή φαξ, λογισμικό αυτοματισμού πολιτικού γραφείου, τηλεφωνικό κέντρο και δορυφορικό δέκτη) έως του ποσού των 5.500 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
► αυτοκίνητο: το μισθώνει (με λήζινγκ) η Βουλή.
► διαμονή: οι βουλευτές επαρχίας δικαιούνται δωρεάν διαμονή σε κεντρικό ξενοδοχείο ή καταβολή ενοικίου, εφόσον προτιμούν να βρουν διαμέρισμα. Γι' αυτό λαμβάνουν μηνιαίως 1.000 ευρώ.
► γραφείο: όλοι οι βουλευτές δικαιούνται να έχουν γραφείο. Κυρίως στους βουλευτές της επαρχίας δίνεται από τη Βουλή, εφόσον δηλώσουν ότι δεν έχουν στην Αθήνα.
Η Βουλή παρέχει και γραφική ύλη.
► ταχυδρομική ατέλεια. Κάθε μήνα οι βουλευτές λαμβάνουν ποσό που δικαιολογεί 1.000 επιστολές, ενώ αυτό διπλασιάζεται την περίοδο των Χριστουγέννων και του Πάσχα.
► ατέλεια στις μετακινήσεις: Ισχύει για μετακινήσεις στην Ελλάδα με ΚΤΕΛ, σιδηρόδρομο και ακτοπλοΐα.
► αεροπορικά εισιτήρια: οι βουλευτές επαρχίας των οποίων ο νομός απέχει περισσότερα από 200 χλμ. από την Αθήνα δικαιούνται 52 αεροπορικά εισιτήρια, μετʼ επιστροφής, για τον νομό τους.
Για τα έξοδα κίνησης στους βουλευτές Επικρατείας, Α' και Β' Αθηνών, Α' και Β' Πειραιώς, αλλά και σε όσους οι περιφέρειες διαθέτουν αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα καταβάλλεται το ποσό των 450 ευρώ, στους βουλευτές των οποίων οι περιφέρειες είναι πιο κοντά στην πρωτεύουσα καταβάλλονται 600 ευρώ και σε όσους οι περιφέρειες βρίσκονται μακριά καταβάλλονται 750 ευρώ, ενώ στους βουλευτές Κυκλάδων και Δωδεκανήσου καταβάλλεται το ποσό των 1.000 ευρώ.
► μαθήματα ξένων γλωσσών (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, τουρκικά, ρωσικά).
Για το 2009 το συνολικό κόστος για έξοδα κίνησης, οικογενειακές παροχές και τα γραφεία των βουλευτών είναι περίπου 11 εκατ. ευρώ.
Ασφάλιση, σύνταξη
Μέχρι τις 31 Ιουλίου 2008 η Βουλή, επειδή ίσχυε το ασυμβίβαστο πλήρωνε τις ασφαλιστικές εισφορές στο ασφαλιστικό ταμείο του βουλευτή.
Όμως με την κατάργηση του ασυμβίβαστου
ο βουλευτής οφείλει να πληρώνει τις ασφαλιστικές κρατήσεις.
Δικαίωμα σύνταξης έχουν
► όσοι εξελέγησαν μέχρι το 1993: με 4 χρόνια θητείας και εφόσον συμπληρώσουν το 55ο έτος της ηλικίας τους.
► όσοι εξελέγησαν από το 1993 και μετά: 4 χρόνια θητείας και εφόσον συμπληρώσουν το 65ο έτος της ηλικίας τους.
► οι βουλευτές που είναι άτομα με ειδικές ανάγκες αποκτούν δικαίωμα σύνταξης στα 2 χρόνια θητείας και στο 55ο έτος της ηλικίας τους.
Η βουλευτική σύνταξη ισοδυναμεί με το 25% της βουλευτικής αποζημίωσης και προσαυξάνεται μέχρι το 17ο έτος θητείας, οπότε ο βουλευτής παίρνει πλήρη σύνταξη, η οποία αντιστοιχεί στο 80% της βουλευτικής αποζημίωσης.
Συνεργάτες
Για την στελέχωση των γραφείων τους οι βουλευτές δικαιούνται:
► 4 συνεργάτες αποσπασμένους από το δημόσιο, από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Οι συνεργάτες αυτοί αφορούν την γραμματειακή υποστήριξη του έργου του.
► 1 επιστημονικό συνεργάτη με πτυχίο ΑΕΙ ή διδακτορικό ή μεταπτυχιακό και άριστη γνώση ξένης γλώσσας.
Εναλλακτικά έχουν τη δυνατότητα να πάρουν:
● 3 συνεργάτες αποσπασμένους από το δημόσιο, από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
● 2 επιστημονικούς συνεργάτες με καλή γνώση ξένης γλώσσας.
Η Βουλή για λογαριασμό του βουλευτή αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλει στον επιστημονικό συνεργάτη τον μηναίο μισθό του, τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, τα επιδόματα άδειας, τις ασφαλιστικές εισφορές και την αποζημίωσή του σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου.
Σημειώνεται ότι δεν μπορούν να προσληφθούν ως επιστημονικοί συνεργάτες εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικοί, εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας, υπάλληλοι ΝΠΔΔ, ΔΕΚΟ και τραπεζών, καθώς και υπάλληλοι της Βουλής.
Οργάνωση γραφείου
Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του λαού, λαμβάνουν αξιοσέβαστα ποσά για την οργάνωση του γραφείου τους. Συγκεκριμένα για τους βουλευτές Επικρατείας, Α' και Β' Αθηνών, Α' και Β' Πειραιώς είναι ίσο με το 20% της αποζημίωσής τους (1.200 ευρώ) και για τους βουλευτές της περιφέρειας είναι ίσο με το 25% (1.500 ευρώ).
Σύμφωνα, με τον περσινό προϋπολογισμό της Βουλής, οι μισθοί των 1.400 υπαλλήλων άγγιξαν τα 46,5 εκατ. ευρώ, οι λογαριασμοί των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων ανήλθαν στα 11 εκατ. ευρώ και το κόστος μετακινήσεων στα 5 εκατ. Το τηλεοπτικό κανάλι είχε κόστος λειτουργίας 4,5 εκατ.
Τα στοιχεία είναι από δημοσιεύματα της Αυγής της Κυριακής (18/10/09 Κ. Πουλακίδας) και της εφημερίδας Το Βήμα (παλαιότερη δημοσίευση).
20/10/2009
Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010
Τα χρυσά παιδιά του ΟΠΑΠ......
Πολλά ερωτήματα προκύπτουν από την ερώτηση του Βουλευτή της ΝΔ Αργύρη Ντινόπουλου προς τον Υπουργό Πολιτισμού k Τουρισμού κ. Π.Γερουλάνο, σε ότι αφορά την νέα γενιά « χρυσών παιδιών» (golden boys), όπως τα αποκαλεί ο Βουλευτής, που εγκαταστάθηκαν στον ΟΠΑΠ.
Σήμερα θα δημοσιεύσουμε αυτούσια την ερώτηση που κατατέθηκε στην Βουλή με Αριθμ. Πρωτ.7210 στις 3-12-10και θα παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την υπόθεση και την απάντηση του κ. Π. Γερουλάνου, καθώς πέραν του πολιτικού ζητήματος που ανακύπτει, ορισμένες πτυχές των όσων καταγγέλλει ο Βουλευτής θα πρέπει να τύχουν αντικείμενο έρευνας των αρμόδιων ελεγκτικών οργάνων, πιθανώς και του αρμόδιου εισαγγελέα.
Με το ίδιο ενδιαφέρον θα παρακολουθούμε και την αντίδραση, στα όσα καταγγέλλει ο Βουλευτής, του Προέδρου του ΟΠΑΠ κ. Σταματόπουλου και του Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Σπανουδάκη, οι οποίοι εκ των θέσεων τους είναι υπόλογοι προς τους Μετόχους του οργανισμού και ιδιαίτερα προς τον Βασικό Μέτοχο του ΟΠΑΠ, δηλαδή το ελληνικό κράτος και την ελληνική κοινωνία κατ` επέκταση.
Μια κοινωνία που υποφέρει από την πρωτόγνωρη οικονομική κρίση και η οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη πλέον σε τέτοιου είδους φαινόμενα, όπως αυτά που καταγγέλλει ο Βουλευτής.
Η ερώτηση που Βουλευτή
Προς τoν Υπουργό Πολιτισμού & Τουρισμού κον Γερουλάνο Παύλο
Θέμα: ΧΡΥΣΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟΝ ΟΠΑΠ
Νέα γενιά « χρυσών παιδιών» (golden boys) εγκαταστάθηκε , τον τελευταίο ένα χρόνο, στον ΟΠΑΠ.
Με το πρόσχημα ότι ο ΟΠΑΠ είναι εισηγμένος στο ΧΑΑ οι αμοιβές των «χρυσών παιδιών» υπερβαίνουν προκλητικά το ανώτατο όριο αμοιβών που έχει ορισθεί για το δημόσιο.
Με το πρόσχημα ότι ο ΟΠΑΠ είναι εισηγμένος στο ΧΑΑ οι αμοιβές των «χρυσών παιδιών» υπερβαίνουν προκλητικά το ανώτατο όριο αμοιβών που έχει ορισθεί για το δημόσιο.
Το ίδιο προκλητική είναι και η άρνηση του ΟΠΑΠ να δώσει στοιχεία για τις αμοιβές των «χρυσών παιδιών» ακόμη και στην Βουλή των Ελλήνων.
Αλλά –εκτός από τις αμοιβές- η συμπεριφορά των «χρυσών παιδιών» είναι το ίδιο προκλητική.
Ο διευθύνων σύμβουλος Ιωάννης Σπανουδάκης ( η αμοιβή του ξεπερνάει , σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις, τις 20.000 ευρώ τον μήνα) εγκατέστησε ατομικό ανελκυστήρα για να ανεβαίνει στο γραφείο του.
Ο διευθύνων σύμβουλος Ιωάννης Σπανουδάκης ( η αμοιβή του ξεπερνάει , σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις, τις 20.000 ευρώ τον μήνα) εγκατέστησε ατομικό ανελκυστήρα για να ανεβαίνει στο γραφείο του.
Ο προθάλαμος του γραφείου του αποτελεί άβατο για όλους. Για να εισέλθει κάποιος – στον προθάλαμο !- πρέπει να χτυπήσει το κουδούνι ειδικής πόρτας και να υποστεί τον έλεγχο της γραμματέως του διευθύνοντος συμβούλου.
Εκτός του Ιωάννη Σπανουδάκη και τα άλλα «χρυσά παιδιά» του ΟΠΑΠ έχουν στην διάθεσή τους αυτοκίνητα, προσωπικούς οδηγούς, εταιρικές πιστωτικές κάρτες και κινητά τηλέφωνα.
Αλγεινή εντύπωση προκαλούν στους απλούς εργαζόμενους του ΟΠΑΠ ( αλλά και στους κατοίκους του Περιστερίου όπου εδρεύει ο Οργανισμός) τα αμαξίδια γειτνιάζοντος με τον ΟΠΑΠ πολυκαταστήματος.
Με αυτά μεταφέρονται καθημερινά στον ΟΠΑΠ τρόφιμα και delicatessen για τα γεύματα εργασίας ( business lunches) των «χρυσών παιδιών»
Με αυτά μεταφέρονται καθημερινά στον ΟΠΑΠ τρόφιμα και delicatessen για τα γεύματα εργασίας ( business lunches) των «χρυσών παιδιών»
Αναφέρω ενδεικτικά τις διαδικασίες πρόσληψης και τις ( κατά μετριοπαθείς εκτιμήσεις) αμοιβές ορισμένων «χρυσών παιδιών»
1.Χάρης Σταματόπουλος . Πρόεδρος ΟΠΑΠ. Eκτιμώμενη μηνιαία αμοιβή : 20.000.
1.Χάρης Σταματόπουλος . Πρόεδρος ΟΠΑΠ. Eκτιμώμενη μηνιαία αμοιβή : 20.000.
2.Βενετσάνος Ρογκάκος. Αν και μέλος Δ.Σ θυγατρικής του ΟΠΑΠ προσελήφθη ( με φωτογραφική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης) ως γενικός διευθυντής οικονομικής διαχείρισης. Εκτιμώμενη μηνιαία αμοιβή : 10.000.
3.Στέλιος Χειλαδάκης. Γενικός διευθυντής πληροφορικής. Εκτιμώμενη μηνιαία αμοιβή : 10.000.
4.Γιώργος Γανωτής. Νομικός Σύμβουλος. Προσελήφθη ενώ στον ΟΠΑΠ υπηρετούν ήδη εννέα δικηγόροι.Εκτιμώμενη μηνιαία αμοιβή : 10.000.
5.Απόστολος Κουκουβίνος. Τεχνικός σύμβουλος πληροφορικής. Προσελήφθη ενώ στον ΟΠΑΠ υπηρετούνήδη σαράντα υπάλληλοι πληροφορικής. Εκτιμώμενη μηνιαία αμοιβή : 10.000.
6.Γιώργος Αγγελόπουλος. Γενικός διευθυντής τροφοδοσίας δικτύου. Μόλις προσελήφθη ενοικίασε για τον ΟΠΑΠ αποθήκη από την εταιρία (Yalco) στην οποία εργαζόταν πριν έρθει στον ΟΠΑΠ και στην οποίαεργάζεται η γυναίκα του. Ο γενικός διευθυντής της Υalco Θανάσης Γιαννακόπουλος υπήρξε συνεργάτης του Ιωάννη Σπανουδάκη στον Αθήνα 2004. Εκτιμώμενη μηναία αμοιβή του Γιώργου Αγγελόπουλου : 6.000.
Για όλους τους παραπάνω αν και έχω υποβάλει (απλές) ερωτήσεις προς τον αρμόδιο υπουργό δεν έχω λάβει συγκεκριμένες απαντήσεις. Οι ακριβείς αμοιβές τους παραμένουν εκτός κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Τον τελευταίο μήνα εισέβαλαν και νέα «χρυσά παιδιά» στον ΟΠΑΠ. Ειδικότερα:
1.Ευθαλία Σιαμανή. Αρχικά διορίστηκε μέλος του Δ.Σ. Στην συνέχεια παραιτήθηκε από το Δ.Σ και προσελήφθη ως νομική σύμβουλος. Αν και ο ΟΠΑΠ διαθέτει ήδη (μαζί με τον , επίσης νέο-προσληφθέντα, Γιώργο Γανωτή) δέκα δικηγόρους.
1.Ευθαλία Σιαμανή. Αρχικά διορίστηκε μέλος του Δ.Σ. Στην συνέχεια παραιτήθηκε από το Δ.Σ και προσελήφθη ως νομική σύμβουλος. Αν και ο ΟΠΑΠ διαθέτει ήδη (μαζί με τον , επίσης νέο-προσληφθέντα, Γιώργο Γανωτή) δέκα δικηγόρους.
2.Αθανάσιος Λαψάνας. Απόστρατος της ΕΛ.ΑΣ. ( Γνωστός του Ιωάννη Σπανουδάκη από τον Αθήνα 2004). Προσελήφθη- αν και συνταξιούχος !- ως διευθυντής της υπηρεσίας ασφαλείας. Παρά το γεγονός ότι –προ ολίγων μηνών- την φύλαξη των κτιρίων του ΟΠΑΠΑ ανέλαβε η ιδιωτική εταιρία Mega Sprint με 95.000 τον μήνα !
3.Ε. Πλοιάρχου. Προσελήφθη ως σύμβουλος marketing αν και ο ΟΠΑΠ διαθέτει μια γενική διεύθυνση marketing, τρείς διευθύνσεις marketing και τέσσερα τμήματα marketing. Εκτιμώμενη μηνιαία αμοιβή : 7.000.
Εντύπωση, επίσης, προκαλεί η διαφημιστική πολιτική του ΟΠΑΠ.
Αυτή ασκείται από τις διαφημιστικές εταιρίες Cleverbank και Leobernet (διαφήμιση των αριθμό-λαχείων), Fortune ( διαφήμιση των Πάμε Στοίχημα και Προπό Γκολ) και Politics ( για την Εταιρική Προβολή).
Παράγοντες της αγοράς αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν οι διαφημιστικές αυτές εταιρίες να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον ΟΠΑΠ έναντι αμοιβής… 500 ευρώ (!) τον μήνα και με ποιόν τρόπο καλύπτουν τα έξοδά τους.
Ιδιοκτήτης της διαφημιστικής εταιρίας Cleverbank είναι ο Δημήτρης Τζιώτης .
Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που τον Νοέμβριο του 2007 εφέρετο και ως υποψήφιος για την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ στις τότε εσωκομματικές εκλογές.
Ο Δημήτρης Τζιώτης ανήρτησε πρόσφατα τον ιστότοπο Green Tank στον οποίο προσφέρει συμβουλές για επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη.
Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που τον Νοέμβριο του 2007 εφέρετο και ως υποψήφιος για την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ στις τότε εσωκομματικές εκλογές.
Ο Δημήτρης Τζιώτης ανήρτησε πρόσφατα τον ιστότοπο Green Tank στον οποίο προσφέρει συμβουλές για επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη.
Στον ίδιο ιστότοπο προσφέρει τις πράσινες επενδυτικές συμβουλές του και ο Γιώργος Γανωτής.
Το εκτενές βιογραφικό του Γιώργου Γανωτή ,όμως, στον ιστότοπο Green Tank ,δεν αναφέρει πουθενά την σημερινή εργασία του (!).
Δηλαδή ότι είναι νομικός σύμβουλος του ΟΠΑΠ.
Το εκτενές βιογραφικό του Γιώργου Γανωτή ,όμως, στον ιστότοπο Green Tank ,δεν αναφέρει πουθενά την σημερινή εργασία του (!).
Δηλαδή ότι είναι νομικός σύμβουλος του ΟΠΑΠ.
Το ίδιο συμβαίνει και με το βιογραφικό του Δημήτρη Τζιώτη που επίσης υπάρχει στον ιστότοπο Green Tank.
Αμφότεροι αποκρύβουν την εργασιακή σχέση τους με τον ΟΠΑΠ.
Αμφότεροι αποκρύβουν την εργασιακή σχέση τους με τον ΟΠΑΠ.
Παρόλα αυτά στον συγκεκριμένο ιστότοπο ( Green Tank) κυριαρχεί διαφημιστικό μήνυμα του ΟΠΑΠ.
Τελικώς ο κρατικός τζόγος διαπλέκεται και με την πράσινη ανάπτυξη.
Ερωτάται ο Υπουργός:
Τελικώς ο κρατικός τζόγος διαπλέκεται και με την πράσινη ανάπτυξη.
Ερωτάται ο Υπουργός:
1.Πόσοι και ποιοί προσελήφθησαν στον ΟΠΑΠ από τις 04-10-09 και ποιές είναι οι αμοιβές του καθενός και της καθεμιάς από αυτούς.
2.Ποιά είναι τα μηνιαία έξοδα παραστάσεως όλων των προσληφθέντων από τις 04-10-09 και πόσο έχει χρεώσει ο καθένας και η καθεμία από αυτούς τις εταιρικές πιστωτικές κάρτες και τα κινητά τηλεφωνά τους.
3.Γιατί δεν καθιερώνεται η διαδικασία του Πόθεν Έσχες και για τα στελέχη του ΟΠΑΠ αφού , στην ουσία, διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση.
Ο ερωτών Βουλευτής
Αργύρης Ντινόπουλος
Αργύρης Ντινόπουλος
Πηγή www.politis.gr
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)