Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου 2010

Τα χρυσά παιδιά του ΟΠΑΠ......

Πολλά ερωτήματα προκύπτουν από την ερώτηση του Βουλευτή της ΝΔ Αργύρη Ντινόπουλου  προς τον Υπουργό Πολιτισμού  k Τουρισμού κ. Π.Γερουλάνο, σε ότι αφορά την νέα γενιά « χρυσών παιδιών»  (golden boys), όπως τα αποκαλεί ο Βουλευτής, που εγκαταστάθηκαν στον ΟΠΑΠ.
Σήμερα θα δημοσιεύσουμε αυτούσια την ερώτηση που κατατέθηκε στην Βουλή με Αριθμ. Πρωτ.7210 στις 3-12-10και θα παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την υπόθεση και την απάντηση του κ. Π. Γερουλάνου, καθώς πέραν του πολιτικού ζητήματος που ανακύπτει, ορισμένες πτυχές των όσων καταγγέλλει ο Βουλευτής θα πρέπει να τύχουν αντικείμενο έρευνας των αρμόδιων ελεγκτικών οργάνων,  πιθανώς και του αρμόδιου εισαγγελέα.
Με το ίδιο ενδιαφέρον θα παρακολουθούμε και την αντίδραση, στα όσα καταγγέλλει ο Βουλευτής, του Προέδρου του ΟΠΑΠ κ. Σταματόπουλου και του Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Σπανουδάκη, οι οποίοι εκ των θέσεων τους είναι υπόλογοι προς τους Μετόχους του οργανισμού και ιδιαίτερα προς τον Βασικό Μέτοχο του ΟΠΑΠ, δηλαδή το ελληνικό κράτος και την ελληνική κοινωνία κατ` επέκταση.
Μια κοινωνία που υποφέρει από την πρωτόγνωρη οικονομική κρίση και η οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη πλέον σε τέτοιου είδους φαινόμενα,  όπως αυτά που καταγγέλλει ο Βουλευτής.
Η ερώτηση που Βουλευτή
Προς τoν Υπουργό Πολιτισμού & Τουρισμού κον Γερουλάνο Παύλο
Θέμα: ΧΡΥΣΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟΝ ΟΠΑΠ
Νέα γενιά  « χρυσών παιδιών»  (golden boys) εγκαταστάθηκε , τον τελευταίο ένα χρόνο, στον ΟΠΑΠ.
Με το πρόσχημα ότι ο ΟΠΑΠ είναι εισηγμένος στο ΧΑΑ οι αμοιβές των «χρυσών παιδιών»  υπερβαίνουν  προκλητικά  το ανώτατο όριο αμοιβών που έχει ορισθεί για το δημόσιο.
Το ίδιο προκλητική είναι και η άρνηση του ΟΠΑΠ να δώσει στοιχεία για τις αμοιβές των «χρυσών παιδιών» ακόμη και στην Βουλή των Ελλήνων.
Αλλά –εκτός από τις αμοιβές- η συμπεριφορά των «χρυσών παιδιών» είναι το ίδιο προκλητική.
Ο διευθύνων σύμβουλος Ιωάννης Σπανουδάκης ( η αμοιβή του ξεπερνάει , σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις, τις 20.000 ευρώ τον μήνα) εγκατέστησε ατομικό ανελκυστήρα για να ανεβαίνει στο γραφείο του.
Ο προθάλαμος  του γραφείου του αποτελεί άβατο για όλους. Για να εισέλθει κάποιος – στον προθάλαμο !- πρέπει να χτυπήσει το κουδούνι ειδικής  πόρτας και να υποστεί τον έλεγχο της γραμματέως του διευθύνοντος συμβούλου.
Εκτός του Ιωάννη Σπανουδάκη και τα άλλα «χρυσά παιδιά» του ΟΠΑΠ έχουν στην διάθεσή τους αυτοκίνητα, προσωπικούς οδηγούς, εταιρικές πιστωτικές κάρτες και κινητά τηλέφωνα.
Αλγεινή εντύπωση προκαλούν στους απλούς εργαζόμενους του ΟΠΑΠ ( αλλά και στους κατοίκους του Περιστερίου όπου εδρεύει ο Οργανισμός) τα αμαξίδια γειτνιάζοντος με τον ΟΠΑΠ πολυκαταστήματος.
Με αυτά μεταφέρονται καθημερινά στον ΟΠΑΠ τρόφιμα και delicatessen για τα γεύματα εργασίας ( business lunches) των «χρυσών παιδιών»
Αναφέρω ενδεικτικά τις διαδικασίες πρόσληψης και τις ( κατά μετριοπαθείς εκτιμήσεις) αμοιβές ορισμένων «χρυσών παιδιών»
1.Χάρης Σταματόπουλος . Πρόεδρος ΟΠΑΠ. Eκτιμώμενη μηνιαία αμοιβή : 20.000.
2.Βενετσάνος Ρογκάκος.  Αν και μέλος Δ.Σ θυγατρικής του ΟΠΑΠ προσελήφθη ( με φωτογραφική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης) ως γενικός διευθυντής οικονομικής διαχείρισης. Εκτιμώμενη μηνιαία αμοιβή : 10.000.
3.Στέλιος Χειλαδάκης. Γενικός διευθυντής πληροφορικής. Εκτιμώμενη μηνιαία αμοιβή : 10.000.
4.Γιώργος Γανωτής. Νομικός Σύμβουλος. Προσελήφθη ενώ στον ΟΠΑΠ υπηρετούν ήδη εννέα δικηγόροι.Εκτιμώμενη μηνιαία αμοιβή : 10.000.
5.Απόστολος Κουκουβίνος. Τεχνικός σύμβουλος πληροφορικής. Προσελήφθη ενώ στον ΟΠΑΠ υπηρετούνήδη σαράντα υπάλληλοι πληροφορικής. Εκτιμώμενη μηνιαία αμοιβή : 10.000.
6.Γιώργος Αγγελόπουλος. Γενικός διευθυντής τροφοδοσίας δικτύου. Μόλις προσελήφθη ενοικίασε για τον ΟΠΑΠ αποθήκη από την εταιρία (Yalco) στην οποία εργαζόταν πριν έρθει στον ΟΠΑΠ και στην οποίαεργάζεται η γυναίκα του. Ο γενικός διευθυντής της Υalco Θανάσης Γιαννακόπουλος υπήρξε συνεργάτης του Ιωάννη Σπανουδάκη στον Αθήνα 2004. Εκτιμώμενη μηναία αμοιβή του Γιώργου Αγγελόπουλου : 6.000.
Για όλους τους παραπάνω αν και έχω υποβάλει (απλές) ερωτήσεις προς τον αρμόδιο υπουργό δεν έχω λάβει συγκεκριμένες απαντήσεις. Οι ακριβείς αμοιβές τους παραμένουν εκτός κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Τον τελευταίο μήνα εισέβαλαν και νέα «χρυσά παιδιά»  στον ΟΠΑΠ. Ειδικότερα:
1.Ευθαλία Σιαμανή. Αρχικά διορίστηκε μέλος του Δ.Σ. Στην συνέχεια παραιτήθηκε  από το Δ.Σ και προσελήφθη ως νομική σύμβουλος. Αν και ο ΟΠΑΠ διαθέτει ήδη (μαζί με τον , επίσης νέο-προσληφθέντα, Γιώργο Γανωτή) δέκα δικηγόρους.
2.Αθανάσιος Λαψάνας.  Απόστρατος της ΕΛ.ΑΣ. ( Γνωστός του Ιωάννη Σπανουδάκη από τον Αθήνα  2004). Προσελήφθη- αν και συνταξιούχος !- ως διευθυντής της υπηρεσίας ασφαλείας. Παρά το γεγονός ότι  –προ ολίγων μηνών- την φύλαξη των κτιρίων του ΟΠΑΠΑ ανέλαβε η ιδιωτική εταιρία Mega Sprint με 95.000 τον μήνα !
3.Ε. Πλοιάρχου. Προσελήφθη ως σύμβουλος marketing αν και ο ΟΠΑΠ διαθέτει μια γενική διεύθυνση marketing, τρείς διευθύνσεις marketing και τέσσερα τμήματα marketing. Εκτιμώμενη μηνιαία αμοιβή :  7.000.
Εντύπωση, επίσης, προκαλεί η διαφημιστική πολιτική του ΟΠΑΠ.
Αυτή ασκείται από τις διαφημιστικές εταιρίες Cleverbank και  Leobernet (διαφήμιση των αριθμό-λαχείων), Fortune  ( διαφήμιση των Πάμε Στοίχημα και Προπό Γκολ) και Politics  ( για την Εταιρική Προβολή).
Παράγοντες της αγοράς αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν οι διαφημιστικές αυτές εταιρίες να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον ΟΠΑΠ έναντι αμοιβής… 500 ευρώ (!) τον μήνα και με ποιόν τρόπο καλύπτουν τα έξοδά τους.
Ιδιοκτήτης της διαφημιστικής εταιρίας  Cleverbank είναι ο Δημήτρης Τζιώτης . 
Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που τον Νοέμβριο του 2007 εφέρετο και ως υποψήφιος για την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ στις τότε εσωκομματικές εκλογές.
Ο Δημήτρης Τζιώτης ανήρτησε πρόσφατα τον ιστότοπο  Green Tank στον οποίο προσφέρει συμβουλές για επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη.
Στον ίδιο ιστότοπο προσφέρει τις πράσινες επενδυτικές συμβουλές του και ο Γιώργος Γανωτής. 
Το εκτενές βιογραφικό του Γιώργου Γανωτή ,όμως, στον ιστότοπο Green Tank ,δεν αναφέρει πουθενά την σημερινή εργασία του (!).
Δηλαδή ότι είναι νομικός σύμβουλος του ΟΠΑΠ.
Το ίδιο συμβαίνει και με το βιογραφικό του Δημήτρη Τζιώτη που επίσης υπάρχει στον ιστότοπο Green Tank.
Αμφότεροι αποκρύβουν την εργασιακή σχέση τους με τον ΟΠΑΠ.
Παρόλα αυτά στον συγκεκριμένο ιστότοπο ( Green Tank) κυριαρχεί διαφημιστικό μήνυμα του ΟΠΑΠ.
Τελικώς ο κρατικός τζόγος διαπλέκεται και με την πράσινη ανάπτυξη.
Ερωτάται ο Υπουργός:
1.Πόσοι και ποιοί προσελήφθησαν στον ΟΠΑΠ από τις  04-10-09 και ποιές είναι οι αμοιβές του καθενός και της καθεμιάς από αυτούς.
2.Ποιά  είναι τα μηνιαία έξοδα παραστάσεως όλων των προσληφθέντων από τις 04-10-09 και πόσο έχει χρεώσει ο καθένας και η καθεμία από αυτούς τις εταιρικές πιστωτικές κάρτες και τα κινητά τηλεφωνά τους.
3.Γιατί δεν καθιερώνεται η διαδικασία του Πόθεν Έσχες και για τα στελέχη του ΟΠΑΠ αφού , στην ουσία, διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση.
Ο ερωτών Βουλευτής
Αργύρης Ντινόπουλος
undefinedundefined

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου