Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Δες τη Χιουρέμ όπως δεν την έχεις ξαναδεί – εμ σαμπού εμ κοντίσιονερ!



Κι ενώ ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής οδεύει και για τέταρτο κύκλο επεισοδίων του χρόνου, έχοντας μόλις κατακτήσει και το ιταλικό κοινό, η Μεριγιέμ Ουζερλί κάνει μαλλιά και ο Τάσος (ΤΑΖ) Θεοδωρόπουλος χαζεύει.


Με πατέρα τον Τούρκο Χουσείν και μητέρα τη γερμανίδα Ούρσουλα, η 30χρονη σήμερα Μεριγιέμ Ουζερλί που σπούδασε υποκριτική στο Αμβούργο, έχει ανακηρυχτεί όχι μόνο σε εθνική σταρ της Τουρκίας, αλλά στο ίσως πιο αναγνωρίσιμο εξαγώγιμο προϊόν της. Εξ' αιτίας φυσικά της σαρωτικής επιτυχίας του «Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς» που μετράει περίπου 200 εκ. τηλεθεατές σε όλον τον κόσμο. Και του μοναδικού, σήμα κατατεθέν σινεμασκόπ χαμόγελου της στο ρόλο της Χιουρέμ ακόμα και στις μεγάλες δολοφονικές της ζοχάδες.

Η σειρά που αυτή τη στιγμή στην τούρκικη τηλεόραση βρίσκεται στο 98ο επεισόδιο (τα ελληνικά επεισόδια όπως προβάλλονται στην τηλεόραση είναι μισά των τούρκικων, επομένως μιλάμε για το 196ο επεισόδιο στην εγχώρια μέτρηση) κι ετοιμάζεται για το φετινό τέλος του κύκλου εργασιών της αποτελεί πλέον ένα πραγματικό φαινόμενο. Τόσο όσον αφορά την μακροβιότητα της και τον υψηλό για τα δεδομένα της τούρκικης (που να δεις της ελληνικής) τηλεόρασης κόστος παραγωγής της όσο και για τα φαινόμενα εθισμού που αποδεδειγμένα προκαλεί.

Γι αυτό μπορώ να σας μιλήσω από πρώτο χέρι με αποδείξεις. Μολονότι δεν ανήκω στους φανατικούς θεατές της, εφ' όσον είναι ολοφάνερο ότι προκειμένου να φτουρήσουν τα 100λεπτα επεισόδια και να παραχθούν περισσότερα, ανακυκλώνονται οι ίδιες ίντριγκες σε κουραστικό σημείο, έχω τουλάχιστον 10 ανθρώπους γύρω μου, διαφορετικών ηλικιών και μορφωτικών επιπέδων (από θείες μέχρι κολλητούς, κι από soap opera addicts μέχρι καλλιτέχνες) που μου την πέφτουν σαν πρεζάκια σε στερητικό όποτε αγοράζω το Τηλέραμα για να δούνε πρώτοι το νέο επεισόδιο. 3000 ντι βι ντι έχω στη συλλογή μου, και δε νομίζω πως κανένα από αυτά έχει αλλάξει τόσα χέρια όσα τα επεισόδια του Σουλεϊμάν. Αν και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι ταινίες που έχω δεν βλέπονται αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.

Πραγματικός πανικός ο Σουλεϊμάν με το συντηρητικό κομμάτι της τούρκικης κοινωνίας να συνεχίζει αντιδρά όσον αφορά την απεικόνιση της προσωπικότητας του σουλτάνου την ώρα που η σειρά σκίζει σαρώνοντας ταυτόχρονα και τα βραβεία. Με πιο πρόσφατα τα Antalaya Television Awards που απονεμήθηκαν στα τέλη Απριλίου και στα οποία η σειρά βραβεύτηκε ως η καλύτερη δραματική παραγωγή της τούρκικης τηλεόρασης, πήρε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας και η Μεριγιέμ Ουζερλί ανακηρύχτηκε καλύτερη δραματική ηθοποιός. Ακολουθούμενοι από το (υπέροχο) "Karadayi", που στον Ant1 προβάλλεται αμέσως μετά τον Σουλεϊμάν, το οποίο πήρε το βραβείο καλύτερης φετινής δραματικής σειράς και ο πρωταγωνιστής του Κενάν Ιμιρτζαλίογλου πήρε τα βραβειο καλύτερης αντρικής ερμηνείας.

Εύκολο πράγμα ο σνομπισμός από κάποιους κομπλεξικούς αλλά εντελώς άσχετους με το αντικείμενο στην Ελλάδα, που μιλάνε για τηλεοπτικό «υποπροϊόν» απέναντι σε μια σειρά πυραυλάκατο που έχει πωληθεί σε 45 χώρες. Με τη Ρωσία, την Ουγγαρία και την Ιταλία να είναι οι πιο πρόσφατες που παραδόθηκαν στον «κατακτητή» και την αεροπορική εταιρεία των Αραβικών Εμιράτων Emirates Airlines να έχει αγοράσει τα δικαιώματά της για προβολή στις πτήσεις της.

Γιατί πολύ απλά τα δεδομένα μιλάνε από μόνα τους. Ο συνδυασμός κλασσικών εικονογραφημένων, ιστορικής έρευνας (τσεκαρισμένο) και σαπουνόπερας χαρεμιού σε χορταστικές pop δόσεις αποδείχτηκε ακατανίκητος. Όπως και η παρουσία της Μεριγιέμ Ουζερλί που πήρε πάνω της και δικαιολογημένα, όλη τη σειρά με το μοναδικό συνδυασμό αυθορμητισμού και στιλιζαρίσματος που διαθέτει. Mε την ιδιαίτερη μίξη των ευρωασιατικών χαρακτηριστικών της, να λάμπει, αποδεικνύοντας το γιατί θεωρείται μια από τις ομορφότερες γυναίκες της χώρας της. Ακόμα κι όταν διαφημίζει σαμπουάν και προϊόντα styling όπως στα δύο παρακάτω βίντεο.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου