Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Γούρικο βλέπουν το 2013 οι "οικονομικοί καζαμίες"

Οι μεγαλύτεροι, βασικότεροι και εγκυρότεροι  "οικονομικοί Καζαμίες" προβλέπουν oτι το 2013 θα είναι "γουρλίδικο" απο οικονομικής πλευράς. Γιαυτό και κάποιοι δεν διστάζουν να κάνουν λόγο για "γούρικο '13" θυμίζοντας αλα Ελληνικά το 13αρι του ΠΡΟΠΟ.

Ακόμη και για την ταλαιπωρημένη οικονομία της Ελλάδας, ορισμένα "οικονομικά σπίτια" βλέπουν οτι θα αρχίσει η σταθεροποίηση, με πρώτη ένδειξη μια σταδιακή άνοδο του Χ.Α. απο τις 900 μονάδες προς τις 1.000 ή και 1.100 μονάδες.

Ποιοί είναι οι οικονομικοί οίκοι και τι προβλέπουν;

Το μεγάλο Αμερικανικό "οικονομικό σπίτι" Bank of America- Merrill Lynch προβλέπει οτι το 2013 θα είναι το «γούρικο 13». Κι αυτό γιατί θα δημιουργηθούν ευκαιρίες για κυκλικές και υποτιμημένες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων τα οποία θα εμφανίσουν καλές αποδόσεις. 

Σύμφωνα με την BofA Merrill Lynch την αισιόδοξη εκτίμηση της την στηρίζει σε 8 σημαδιακές προϋποθέσεις. 

Η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί 3,2%Η δημοσιονομική λιτότητα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη αντισταθμίζεται από μέτρα νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες. Στις ΗΠΑ οι τιμές των κατοικιών αναμένεται να αυξηθούν κατά 3% επιπλέον το 2013, πέραν του 5% που σημειώθηκε το 2012. Η ευρωπαϊκή οικονομία θα σταθεροποιηθεί ως το τέλος του 2013. Η Κίνα θα είναι ο οδηγός της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2013.Ο χρυσός θα μπορούσε να αυξηθεί στα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά. 

Στην Ευρώπη η Γερμανική Ένωση Επενδυτών Germany Union Investment εκτιμά ότι το 2013 θα είναι μια θετικότερη χρονιά , παρά την ευρωπαϊκή κρίση χρέους και την αυξανόμενη οικονομική λιτότητα σε όλο τον κόσμο.

Ο γνωστός και μη εξαιρετέος οίκος BlackRock προβλέπει οτι η  βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα της αγοράς είναι αξιοσημείωτα χαμηλή σε σχέση με την πολιτική αβεβαιότητα που είναι σε υψηλά επίπεδα.

«Για το 2013 μας αρέσουν γενικά οι μετοχές όμως, δεν είμαστε ερωτευμένοι», αναφέρει η Blackrock. To 2013 τα θύματα θα είναι τα «ασφαλή» περιουσιακά στοιχεία, όπως τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και άλλες χώρες του πυρήνα της Ευρωζώνης.  'Ενα άλλο μεγάλο "οικονομικό σπίτι" η AXA Investment Managers προβλέπει οτι οι προοπτικές στην παγκόσμια οικονομία θα είναι καλύτερες στο β΄ 6μηνο του 2013. Στην ζώνη του ευρώ η ύφεση θα συνεχιστεί ενώ οι αναδυόμενες αγορές θα στηρίξουν την ανάπτυξη εν μέσω ισχυρής ιδιωτικής ζήτησης και ανάκαμψης του παγκόσμιου εμπορίου.

Η ΑΧΑ προτείνει αύξηση των τοποθετήσεων σε
μετοχές και διατήρηση ουδέτερης στάθμισης στις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος. Στην Ευρώπη, οι αλλαγές είναι ακόμα πιο εντυπωσιακές:  η Ιρλανδία έχει πλεόνασμα, η Ισπανία και η Πορτογαλία μειώνουν τα ελλείμματα τους και η Ελλάδα σταθεροποιείται. 

Ο πιο σοβαρός κίνδυνος το 2013 είναι οι πολιτικοί της Ευρώπης να διαψεύσουν τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργήσει. 

Με τις γενικές εκλογές στην Ιταλία και στη Γερμανία, στις αρχές και τα τέλη του 2013, υπάρχει ρίσκο ωστόσο είτε μας αρέσει είτε όχι, η κρίση του ευρώ είναι ακόμη αναστρέψιμη βλέπει η ΑΧΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου