Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Αναβαθμίζεται το Σούνιο με 1,65 εκατ. ευρώ



Το Σούνιο, ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής, ιερό του Ποσειδώνα και φρούριο για τον έλεγχο των θαλάσσιων δρόμων του Σαρωνικού κατά την αρχαιότητα και σήμερα ένας τόπος με μεγάλη επισκεψιμότητα αναβαθμίζεται στο σύνολό του. Χάρη στο πρόγραμμα με το οποίο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 1.650.000 ευρώ, τα μνημεία του προστατεύονται και αναδεικνύονται ενώ ιδιαίτερα μέτρα λαμβάνονται για την καλύτερη πρόσβαση και περιήγηση των επισκεπτών στο χώρο. Συγκεκριμένα:
Δημιουργούνται ελεγχόμενες διαδρομές για τους επισκέπτες (κύριες και δευτερεύουσες) και στάσεις για ενημέρωση και ανάπαυση.
Τα μνημεία οριοθετούνται με κατάλληλες περιφράξεις ενώ τοποθετούνται ενημερωτικές πινακίδες.
Φυλάκια θα τοποθετηθούν στο ιερό του Ποσειδώνος και στο ιερό της Αθηνάς ενώ θα γίνει νέα περίφραξη του ιερού της Αθηνάς Σουνιάδος.
Σωστικές και αναστηλωτικές εργασίες θα πραγματοποιηθούν στο αρχαίο τείχος, το οποίο αντιμετωπίζεται χρόνια προβλήματα και θα απομακρυνθεί μία παλιά αποθήκη, που είναι προσκτισμένη σ' αυτό .. Όλα τα διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη εξάλλου θα καταγραφούν και θα διευθετηθούν.
Δημιουργείται επίσης, δυνατότητα πρόσβασης για ΑμΕΑ από το επίπεδο αποβίβασης από το αυτοκίνητο, κατά μήκος του υπάρχοντος πλακόστρωτου προς το ιερό Ποσειδώνος και ως το σημείο, που το επιτρέπει η μορφολογία του εδάφους, ώστε να εξασφαλίζεται αμεσότερη θέαση προς το ναό και τα άλλα μνημεία. Παράλληλα, προβλέπεται η δημιουργία στάσης με ενημερωτική πινακίδα ειδικά για ΑμΕΑ καθώς και η έκδοση φυλλαδίου και σε μορφή Braille.
Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος μάλιστα, που επισκέφθηκε χθες τον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου για να παρακολουθήσει την εξέλιξη των εργασιών αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην έμφαση, που πρέπει να δοθεί πλέον στην Αττική για την προσέλκυση επισκεπτών. «Η Αττική είναι ένας χώρος, τον οποίο ο κόσμος θέλει να επισκεφθεί. Και το Σούνιο και η Ακρόπολη είναι προορισμοί, τους οποίους πρέπει να αναδείξουμε πολύ περισσότερο», είπε συγκεκριμένα ο υπουργός. Διότι, όπως διευκρίνισε, η Αττική δεν έχει μερίδιο στην φετινή αύξηση κατά 13% στην τουριστική κίνηση, κάτι για το οποίο ευθύνονται, κατά τον ίδιο, τα επεισόδια που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου