Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Στο 1960 επιστρέφει η οικοδομή!


Στα «τάρταρα» έχει φτάσει η οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα. Πέρα από τα συγκλονιστικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από τη Στατιστική Υπηρεσία, η μεγαλύτερη τσιμεντοβιομηχανία της χώρας, η Τιτάν με αφορμή το σχολιασμό των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου αναφέρει τα εξής: «Η ζήτηση τσιμέντου στη χώρα, η οποία από 11,7 εκατ. τόνους το 2006 συρρικνώθηκε σε περίπου 6,5 εκατ. τόνους το 2010, εκτιμάται ότι μειώθηκε πάνω από 35% κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών του 2011 παραπέμποντας σε επίπεδα κατανάλωσης στη. δεκαετία του 1960».Πράγματι, η άλλοτε «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας. ολοένα και παρακμάζει. Όπως κατέδειξαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, «βουτιά» της τάξεως του 62,8% σημείωσε η οικοδομική δραστηριότητα τον Ιανουάριο του 2011 σε ότι αφορά στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 74,8% στην επιφάνεια και κατά 73,1% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010.
Αρμόδιοι παράγοντες του κλάδου επισημαίνουν στο "R" ότι η αποκαρδιωτική αυτή εικόνα του χώρου αποδίδεται αφενός στον «Καλλικράτη», με την εφαρμογή του οποίου οι πολεοδομίες όλης της χώρας υπολειτούργησαν και αφετέρου στην πολύ χαμηλή ζήτηση που παρουσιάζει ο κατασκευαστικός κλάδος, αφού πλέον η κατακευή κατοικίας ή οποιουδήποτε άλλου χώρου απαιτεί υψηλές χρηματικές απολαβές δηλαδή... πολυτέλεια εν μέσω πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης. Όπως υπογραμμίζουν, η πλειονότητα των Ελλήνων αποφεύγει σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία να αναλάβει τέτοιου είδους ευθύνες, αφού αγνοεί τι ξημερώνει αύριο και αν θα υπάρχουν χρήματα στην τσέπη ακόμα και για τα βασικά. Παράλληλα, οι ίδιοι παράγοντες επικαλούνται και τον περιορισμό ανάληψης έργων από το Δημόσιο. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας έχει συμβάλλει με τη σειρά της στην "εκτίναξη" της ανεργίας, καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι στον εν λόγω χώρο αδυνατούν να βρουν δουλειά, αφού η ζήτηση έχει κατακεραυνωθεί.
Την ίδια στιγμή, το μέγεθος της Ιδιωτικής Οικοδομικής Δραστηριότητας, στο σύνολο της Χώρας, ανήλθε σε 1.512 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 307,7 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 1.155,8 χιλιάδες m3 όγκου, παρουσίασε, δηλαδή, μείωση κατά 62,7% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 74,6% στην επιφάνεια και κατά 72,9% στον όγκο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010.
Αντίστοιχα, το μέγεθος της Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας κατά το μήνα Ιανουάριο 2011 , στο σύνολο της Χώρας, ανήλθε σε 8 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 3,1 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 12,6 χιλιάδες m3 όγκου. Το ποσοστό συμμετοχής της Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας στο συνολικό οικοδομικό όγκο, για το μήνα Ιανουάριο 2011, είναι 1,1%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου