Παρασκευή, 7 Ιανουαρίου 2011

Νέες κινητοποιήσεις την Κυριακή στα διόδια από φορείς και κατοίκους

Σκληραίνει η κόντρα μεταξύ των οδηγών που δεν πληρώνουν διόδια και των κοινοπραξιών που διαχειρίζονται τους αυτοκινητόδρομους.

Την Κυριακή φορείς που αντιδρούν στην καταβολή διοδίων (Πανελλαδικό Συντονιστικό Επιτροπών Αγώνα Κατά των Διοδίων) καλούν τους κατοίκους των περιοχών όπου υπάρχουν νέοι σταθµοί διοδίων να σηκώσουν τις µπάρες από τις 3.00 έως τις 5.00 το απόγευµα.
Μιλώντας στον Βήμα 99,5, το μέλος της Κίνησης Πολιτών Πελοποννήσου, Δ.Κοδέλας, τόνισε ότι «οι μετακινήσεις είναι ελεύθερο δικαίωμα των πολιτών», ενώ έκανε λόγο για προσπάθειες του υπουργείου Μεταφορών να προστατέψει τις εταιρείες από τις κινητοποιήσεις των πολιτών.

Την ίδια ώρα, οι πέντε κοινοπραξίες (Ολυµπία Οδός, Μορέας, Νέα Οδός, Κεντρική Οδός και Αυτοκινητόδροµοι Αιγαίου) βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία µεταξύ τους, προκειµένου να διαµορφώσουν ένα ενιαίο µέτωπο – µετά τη θετική γνωµάτευση από την Αρχή Προστασίας ∆εδοµένων να δίνονται τα στοιχεία των οδηγών που δεν πληρώνουν, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».

Μέχρι στιγµής µόνο µια κοινοπραξία, η Ολυµπία Οδός, έχει στραφεί δικαστικά εναντίον 25 οδηγών που δεν πλήρωναν διόδια.

Η εταιρεία πήρε τα στοιχεία των οδηγών από την ειδική φόρµουλα που συµπλήρωναν οι ίδιοι οι οδηγοί προκειµένου να περάσουν χωρίς να πληρώσουν.

«Τους προκαλούµε να µας πάνε στα δικαστήρια για να µπορέσουµε να αποδείξουµε ποιος είναι ο παράνοµος», λέει το µέλος της Κίνησης Φορέων ΒΑ Αττικής Ενάντια στα ∆ιόδια, Γιάννης Γερµανός.

Από την πλευρά τους, στελέχη των κοινοπραξιών έλεγαν χθες ότι τυπικά, µε τα στοιχεία που θα έχουν στη διάθεσή τους, θα µπορούν σε πρώτη φάση να ειδοποιήσουν τον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου που πέρασε χωρίς να πληρώσει να καταβάλει τα διόδια. Αν δεν το κάνει, η κοινοπραξία νοµιµοποιείται µέσα σε διάστηµα 15 ηµερών να ζητήσει το 20πλάσιο, εκδίδοντας διαταγή πληρωµής από το Πρωτοδικείo

Όχι στις φωτογραφίες οδηγών

Οι επιτροπές πρωτοβουλίας διαψεύδουν ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Προσωπικών Δεδομένων έχει δώσει έγκριση να φωτογραφίζονται οι οδηγοί που αρνούνται να πληρώσουν, ώστε να εντοπίζονται και να τιμωρούνται με πρόστιμο.

Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», το υπουργείο Υποδομών κατέθεσε στις 16 Νοεμβρίου 2010 αίτηση στη συγκεκριμένη αρχή με την ένδειξη «Εξαιρετικά Επείγον» ζητώντας έγκριση για την «παραχώρηση δεδομένων σε τρίτο που επικαλείται έννομο συμφέρον», κατονομάζοντας την κοινοπραξία που κατασκευάζει το τμήμα Μεταμόρφωση-Σκάρφεια.

Στο απαντητικό έγγραφό της η Αρχή Προσωπικών Δεδομένων όντως δίνει άδεια στο υπουργείο να διαβιβάσει τα αναγκαία στοιχεία των οδηγών που δεν πληρώνουν διόδια, αλλά δεν περιλαμβάνει τη χρήση φωτογραφίας που είναι απαραίτητη για την τεκμηρίωση της παρανομίας και της επιβολής προστίμου. Ζητεί, μάλιστα, να προβεί σε έλεγχο νομιμότητας.Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου