Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Φ. Σαχινίδης: «Εξετάζουμε αύξηση φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης»

Η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο κατάργησης του χαμηλού συντελεστή φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης για να μην μετατάξει όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες σε συντελεστή ΦΠΑ 23%, όπως παραδέχθηκε ο αρμόδιος υφυπουργός, Φίλιππος Σαχινίδης. Άφησε, παράλληλα, ανοικτό το ενδεχόμενο να παραμείνουν ίδια για το 2011 τα τέλη κυκλοφορίας, ενώ άφησε αιχμές για πρόβλημα ανταγωνισμού στην αγορά που προκάλεσε πολύ μεγάλη αύξηση τιμών στην προηγούμενη «προσαρμογή» του ΦΠΑ. 
Όπως επισήμανε ο κος Φίλιππος Σαχινίδης σε εκπομπή του MEGA "έκπληξη για εμάς και την τρόικα" ήταν το γεγονός πως οι επιχειρήσεις αντί να απορροφήσουν την αύξηση του ΦΠΑ, μετακύλησαν το βάρος στους καταναλωτές. Η κυβέρνηση εξετάζει, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών,  εναλλακτικά σενάρια, για τον ΦΠΑ "προκειμένου να μην σημειωθούν αυξήσεις στις τιμές σε είδη ευρείας κατανάλωσης".
Δηλαδή, δεν απέκλεισε ακόμη και αν αυξηθεί ο φόρος στη θέρμανση να αυξηθεί και ο ΦΠΑ, αλλά είτε σε λιγότερα προϊόντα και υπηρεσίες είτε σε μικρότερο βαθμό (στα σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο περιλαμβάνεται και αύξηση του συντελεστή 11% στο 13% και του 23% στο 25%, ενιαίος συντελεστή κλπ.).
Ερωτηθείς πότε θα ξεκινήσει η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, εφ' όσον το μέτρο τελικά αποφασισθεί, ο κος Σαχινίδης επεσήμανε  πως "όποια μέτρα και να πάρουμε θα αφορούν στο επόμενο έτος, το 2011", αλλά δεν διευκρίνισε  για το τι θα γίνει τον Οκτώβριο λέγοντας γενικά ότι "αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αλλαγές".
Παράλληλα, ερωτηθείς σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης στη λήψη πρόσθετων μέτρων, δήλωσε πως "όλα τα μέτρα που αυτή τη στιγμή συζητούμε αφορούν στο 2011".
"Θέλουμε τη συναίνεση της κοινωνίας, να συμμετέχουν όλοι με βάση τις δυνατότητες που έχουν, θα κληθούν όλοι με το νέο νομοσχέδιο να πληρώσουν, ακόμη και οι επιχειρήσεις", τόνισε ο υφυπουργός ερωτηθείς για τις κινήσεις της κυβέρνησης αναφορικά με την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Στο θέμα της καθυστέρησης στην επιστροφή ΦΠΑ  είπε ότι "έχουμε επιστρέψει 500 εκατ. ευρώ σε εταιρείες και είμαστε πολύ κοντά στους στόχους που έχουμε θέσει", ενώ σημείωσε πως "δεν θα επιστρέφεται ο ΦΠΑ στις εταιρείες που διακινούν πλαστά τιμολόγια, ενώ επιταχύνονται οι διαδικασίες για την επιστροφή του ΦΠΑ".
Αναφορικά με τα τέλη κυκλοφορίας, ο κος Σαχινίδης είπε μεν ότι "κανείς δεν θα κληθεί να πληρώσει περισσότερα από πέρυσι", αλλά ερωτηθείς για την υπόσχεση της κυβέρνησης να δικαιώσει όσους πλήρωσαν παράλογα υψηλά τέλη πέρυσι πρόσθεσε ότι εξετάζεται είτε η πληρωμή των ίδιων τελών είτε χαμηλότερων. Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι δεν θα ισχύσει το σενάριο επιβολής των τελών με βάση την κατανάλωση καυσίμων.
Για το 2010, ανέφερε πως η κυβέρνηση γνωρίζει τους λόγους οι οποίοι εξηγούν την υστέρηση στα έσοδα σε επίπεδο επταμήνου, τα οποία όμως "ανέρχονται μόλις στα 770 εκατ. ευρώ", και δεν ανησυχεί. Αντίθετα, σκοπεύει "να φτιάξει ένα μαξιλάρι ασφαλείας, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα" και στο μέλλον. Σημείωσε , τέλος, ότι "ποτέ δεν ισχυριστήκαμε πως η μόνη πολιτική που έχει η χώρα είναι αυτή που υποβάλει το Μνημόνιο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου