Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Πέντε λόγοι για τους οποίους τα μεγάλα συμφέροντα θέλουν κυβέρνηση Παπανδρέου

Η επίθεση κατά του Κώστα Τζαβάρα από το Mega, η συνέχισή της από τις εφημερίδες του Γ. Μπόμπολα και το κλίμα που διαμορφώνουν υπέρ της κυβέρνησης, δεν είναι καθόλου τυχαία γεγονότα, ούτε άσχετα μεταξύ τους.
Τις τελευταίες εβδομάδες βλέπουμε τις εφημερίδες του συγκροτήματος της Μεταμόρφωσης και του ΔΟΛ(ιου) όπως πάντα συγκροτήματος, να επιχειρούν να κάνουν το άσπρο – μαύρο. Και μέσα από στοχευμένα δημοσιεύματα να δίνουν αέρα στην κυβέρνηση και να πιέζουν την αξιωματική αντιπολίτευση διαρκώς. Δεν είναι μόνο τα γκάλοπ που βγαίνουν και δείχνουν μεγάλη υπεροχή του ΠΑΣΟΚ, την ώρα που έχει διαλυθεί η κοινωνία:
  • Ξαφνικά οι εφημερίδες του Γ. Μπόμπολα ανακάλυψαν τον Τζαβάρα και ούτε λίγο ούτε πολύ τον χαρακτηρίζουν γραφικό, αλλά στην ουσία της υπόθεσης δεν μπαίνουν.
  • Τα έντυπα και το Mega που ανήκουν και στον Μπόμπολα, μας εμφανίζουν την Τρόϊκα ως τους αγγέλους επί γης που ήρθαν να σώσουν την Ελλάδα από την αμαρτία.
  • Τελευταία, όλο και περισσότερα δημοσιεύματα παρουσιάζουν την αναδιάρθρωση χρέους (πτώχευση εν ολίγοις) ως μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα. Τώρα το τι θα ακολουθήσει στη συνέχεια δε θα το μάθετε από τον Έθνος ούτε από το Mega.
Όλα αυτά θα ήταν σκόρπιες δημοσιογραφικές υπερβολές αν δεν συνδυάζονταν και με άλλα γεγονότα:
1. Βρίσκονται σε εκκρεμότητα τεράστια έργα, άνω των 3 δις που θα ήθελε με μεγάλη χαρά να αναλάβει η ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Επεκτάσεις της Αττικής οδού, Καστέλι, Θριάσιο εμπορευματικό κέντρο, άλλοι οδικοί άξονες είναι σε φάση διαγωνισμών και οι μνηστήρες είναι πολλοί.
2. Σε εκκρεμότητα βρίσκονται και οι διαπραγματεύσεις για τις υπάρχουσες συμφωνίες με τις κοινοπραξίες για τα διόδια. Η κυβέρνηση θέλει να μειωθούν για να καρπωθεί πολιτικά οφέλη, αλλά να μη χάσει και τα έσοδα. Πιέζει λοιπόν τους εργολάβους προς άλλες λύσεις κι αυτοί καθόλου δεν ανησυχούν. Για φανταστείτε, επιμήκυνση της συμφωνίας διαχείρισης της Αττικής οδού π.χ. σε αντάλλαγμα μείωση 10-20 λεπτά, τι θετικό αντίκτυπο θα είχε και στην κυβέρνηση και στους εργολάβους.
3. Στην Ενέργεια άνοιξε χοντρό παιχνίδι με την απελευθέρωση και ο όμιλος Μπόμπολα είναι από τους παίκτες που θα πάρουν κομμάτι της πίτας. Για κρατήστε στο πίσω μέρος του μυαλού σας το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη που κοστίζει πάνω από 350 εκατ., ποιος θα μπορούσε να το φτιάξει.
4. Στα σκουπίδια που κρύβουν χρυσάφι, είναι γνωστό ότι η εταιρεία ΗΛΛΕΚΤΩΡ έχει την τεχνογνωσία για να αναλάβει τεράστιες δουλειές με την κατασκευή και διαχείριση εργοστασίων αποκομιδής και επεξεργασίας απορριμμάτων. Για  σκεφτείτε τι γίνεται στην Κερατέα και ποιος θα είναι πίσω από τον ΧΥΤΑ της περιοχής;
5. Μεγάλο παιχνίδια θα παιχτεί και με τα τυχερά παιχνίδια καθώς η απελευθέρωση είναι προς των πυλών. Η απόφαση του ΣτΕ να αμφισβητήσει το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ και να στείλει την υπόθεση στο Ευρωδικαστήριο μετά από προσφυγή τριών βρετανικών εταιρειών, ανοίγει την όρεξη στους ντόπιους παίκτες. Για σκεφτείτε ότι πίσω από τους ξένους υπάρχουν και εγχώριοι αντιπρόσωποι όπως οι κ. Μπόμπολας, ο Κόκκαλης, ο Κοντομηνάς και θυμηθείτε τις συναντήσεις που είχαν αυτοί μεταξύ τους.
Μέσα σ’ αυτό κλίμα, λοιπόν, ο αέρας της χώρας έχει αρχίσει να μυρίζει και πάλι… deals επιχειρηματιών με την κυβέρνηση για το μοίρασμα της πίτας. Γι’ αυτό και θα δείτε στο προσεχές διάστημα νέες επιθέσεις κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Στην παρούσα φάση το ένα χέρι νίβει το άλλο. Η κυβέρνηση έχει ανάγκη στήριξης προκειμένου να περάσει το νέο Μνημόνιο που έρχεται οσονούπω. Αλλωστε, είναι και ανοικτό το θέμα των πρόωρων εκλογών, επομένως, θα χρειαστεί τους παραδοσιακούς συμμάχους της.Από την άλλη, οι επιχειρηματίες πιέζουν σφόδρα να ξεκολλήσουν τα έργα για να τα ξεκοκαλίσουν και χρειάζονται πάντοτε πρόθυμους εντός της κυβέρνησης.
Οπότε, με ενδιαφέρον θα δούμε και τι θα λένε οι γνωστοί τύποι της «ενημέρωσης».

Πηγή  http://www.antinews.gr/2011/01/24/81604/

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Κινηματογραφική ταινία γυρίστηκε με κάμερες iPhone!!

Ο Παρκ Τσαν-Γουκ, γνωστός διεθνώς νότιο-κορεάτης σκηνοθέτης, είναι ο πρώτος στον κόσμο, ο οποίος σύμφωνα με τα λεγόμενά του, γύρισε μια ταινία για τον κινηματογράφο αποκλειστικά με την χρήση δύο καμερών iPhone, που τραβούσαν τις σκηνές από διαφορετικές γωνίες.

H ταινία, διάρκειας 30 λεπτών, με τίτλο...

«Νυχτερινό ψάρεμα», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, παρουσιάζει τη σουρεαλιστική συνάντηση ενός ψαρά με μια γυναίκα σαμάνο-μέντιουμ. 


Το φιλμ, που έχει την ίδια ανάλυση εικόνας με τις συμβατικές ταινίες, δημιουργήθηκε μέσα σε δέκα μόνο μέρες, με τη συμμετοχή μόλις 80 ανθρώπων και με πολύ χαμηλό κόστος (περίπου 113.000 δολαρίων).

Ο Παρκ έχει γίνει διεθνώς γνωστός για τις ταινίες του “Oldboy” και «Δίψα», που του έχουν χαρίσει βραβεία στο Φεστιβάλ των Καννών. 

Καθώς στα γυρίσματα συνεισέφεραν διάφορα άλλα μέλη του προσωπικού που τραβούσαν τη σκηνή από τα δικά τους iPhone, ο Παρκ χαρακτήρισε την όλη διαδικασία, εκτός από πιο διασκεδαστική σε σχέση με τα συμβατικά γυρίσματα, πιο δημοκρατική, καθώς όποιος είχε διαθέσιμο ένα «έξυπνο» κινητό και βρισκόταν στο «πλατό», μπορούσε να συμμετάσχει. 


«Μερικοί από αυτούς είχαν μια απρόσμενα ενδιαφέρουσα οπτική γωνία», σχολίασε ο νοτιοκορεάτης σκηνοθέτης.


Σύμφωνα με την PROne, την εταιρία που εκπροσωπεί τον Παρκ, η ταινία από τα iPhone θα είναι η πρώτη του είδους της που θα παιχτεί στις κινηματογραφικές αίθουσες. Ο Παρκ, από την πλευρά του, επεσήμανε ότι «το μέσο δεν πρόκειται να σκεπάσει το μήνυμα», τονίζοντας ότι «μπορεί μεν μια ταινία από έξυπνα κινητά προς το παρόν να γεννά περισσότερο ενδιαφέρον, όμως στην πορεία τα σενάρια και οι ηθοποιοί θα είναι πάντα πιο σημαντικοί».


Το φιλμ χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από την εταιρία KT Corp, που αντιπροσωπεύει τα iPhone στη Ν.Κορέα. 


Η ταινία, στη σκηνοθεσία της οποίας συνεργάστηκε ο αδελφός του Παρκ Τσαν-Γουκ, ο Παρκ Τσαν-Κιόνγκ, θα παιχτεί σε δέκα αίθουσες της Κορέας από τις 27 Ιανουαρίου και επί τέσσερις ημέρες.

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα για τον Θ. Βέγγο

Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα για τον Θ. Βέγγο


Με τη δυσκολότερη στιγμή της «μάχης» που δίνει το τελευταίο διάστημα είναι αντιμέτωπος ο «καλός μας άνθρωπος» Θανάσης Βέγγος, ο οποίος βρίσκεται διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Espresso», τα δύο επόμενα 24ωρα κρίνονται κρίσιμα για την εξέλιξη της υγείας του, καθώς ο ηθοποιός δεν έχει εμφανίσει ακόμη κάποιο σημάδι βελτίωσης.
Από την ημέρα που έγινε γνωστό ότι ο Θανάσης Βέγγος νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Ερυθρού Σταυρού, δεκάδες φίλοι και γνωστοί της οικογένειας Βέγγου έχουν επισκεφθεί το νοσοκομείο, για να δώσουν τις ευχές τους στον αγαπημένο πρωταγωνιστή, ευχόμενοι να καταφέρει να βγει νικητής και από αυτόν τον αγώνα.

Νέες κινητοποιήσεις την Κυριακή στα διόδια από φορείς και κατοίκους

Σκληραίνει η κόντρα μεταξύ των οδηγών που δεν πληρώνουν διόδια και των κοινοπραξιών που διαχειρίζονται τους αυτοκινητόδρομους.

Την Κυριακή φορείς που αντιδρούν στην καταβολή διοδίων (Πανελλαδικό Συντονιστικό Επιτροπών Αγώνα Κατά των Διοδίων) καλούν τους κατοίκους των περιοχών όπου υπάρχουν νέοι σταθµοί διοδίων να σηκώσουν τις µπάρες από τις 3.00 έως τις 5.00 το απόγευµα.
Μιλώντας στον Βήμα 99,5, το μέλος της Κίνησης Πολιτών Πελοποννήσου, Δ.Κοδέλας, τόνισε ότι «οι μετακινήσεις είναι ελεύθερο δικαίωμα των πολιτών», ενώ έκανε λόγο για προσπάθειες του υπουργείου Μεταφορών να προστατέψει τις εταιρείες από τις κινητοποιήσεις των πολιτών.

Την ίδια ώρα, οι πέντε κοινοπραξίες (Ολυµπία Οδός, Μορέας, Νέα Οδός, Κεντρική Οδός και Αυτοκινητόδροµοι Αιγαίου) βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία µεταξύ τους, προκειµένου να διαµορφώσουν ένα ενιαίο µέτωπο – µετά τη θετική γνωµάτευση από την Αρχή Προστασίας ∆εδοµένων να δίνονται τα στοιχεία των οδηγών που δεν πληρώνουν, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».

Μέχρι στιγµής µόνο µια κοινοπραξία, η Ολυµπία Οδός, έχει στραφεί δικαστικά εναντίον 25 οδηγών που δεν πλήρωναν διόδια.

Η εταιρεία πήρε τα στοιχεία των οδηγών από την ειδική φόρµουλα που συµπλήρωναν οι ίδιοι οι οδηγοί προκειµένου να περάσουν χωρίς να πληρώσουν.

«Τους προκαλούµε να µας πάνε στα δικαστήρια για να µπορέσουµε να αποδείξουµε ποιος είναι ο παράνοµος», λέει το µέλος της Κίνησης Φορέων ΒΑ Αττικής Ενάντια στα ∆ιόδια, Γιάννης Γερµανός.

Από την πλευρά τους, στελέχη των κοινοπραξιών έλεγαν χθες ότι τυπικά, µε τα στοιχεία που θα έχουν στη διάθεσή τους, θα µπορούν σε πρώτη φάση να ειδοποιήσουν τον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου που πέρασε χωρίς να πληρώσει να καταβάλει τα διόδια. Αν δεν το κάνει, η κοινοπραξία νοµιµοποιείται µέσα σε διάστηµα 15 ηµερών να ζητήσει το 20πλάσιο, εκδίδοντας διαταγή πληρωµής από το Πρωτοδικείo

Όχι στις φωτογραφίες οδηγών

Οι επιτροπές πρωτοβουλίας διαψεύδουν ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Προσωπικών Δεδομένων έχει δώσει έγκριση να φωτογραφίζονται οι οδηγοί που αρνούνται να πληρώσουν, ώστε να εντοπίζονται και να τιμωρούνται με πρόστιμο.

Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», το υπουργείο Υποδομών κατέθεσε στις 16 Νοεμβρίου 2010 αίτηση στη συγκεκριμένη αρχή με την ένδειξη «Εξαιρετικά Επείγον» ζητώντας έγκριση για την «παραχώρηση δεδομένων σε τρίτο που επικαλείται έννομο συμφέρον», κατονομάζοντας την κοινοπραξία που κατασκευάζει το τμήμα Μεταμόρφωση-Σκάρφεια.

Στο απαντητικό έγγραφό της η Αρχή Προσωπικών Δεδομένων όντως δίνει άδεια στο υπουργείο να διαβιβάσει τα αναγκαία στοιχεία των οδηγών που δεν πληρώνουν διόδια, αλλά δεν περιλαμβάνει τη χρήση φωτογραφίας που είναι απαραίτητη για την τεκμηρίωση της παρανομίας και της επιβολής προστίμου. Ζητεί, μάλιστα, να προβεί σε έλεγχο νομιμότητας.



Newsroom ΔΟΛ

Υποχωρεωτική από τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού

Σε απαλλαγή των μικρών ακινήτων (κάτω των 50 τετραγωνικών μέτρων) από την υποχρέωση έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος, με εγκύκλιο που κοινοποιήθηκε την Τετάρτη στους ενδιαφερόμενους φορείς.

Με την ίδια εγκύκλιο, αποσαφηνίζεται το καθεστώς έκδοσης ενεργειακών πιστοποιητικών για ημιτελή, υπό ανέγερση ακίνητα.
Όπως είναι γνωστό, από την ερχόμενη Δευτέρα ενεργοποιείται η υποχρέωση έκδοσης ενεργειακών πιστοποιητικών για τις μισθώσεις ή αγοραπωλησίες ακινήτων (όχι τις γονικές παροχές), σε εφαρμογή σχετικής κοινοτικής οδηγίας.
Τα πιστοποιητικά θα κατατάσσουν τα ακίνητα σε βαθμίδες ενεργειακής απόδοσης (όμοια με αυτά που εκδίδονται ήδη για τις ηλεκτρικές συσκευές), ανάλογα με την εκτίμηση της ενεργειακής τους κατανάλωσης για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης, ψύξης, φωτισμού, αερισμού, κ.λπ. και θα προτείνουν (δεν θα επιβάλουν) την υλοποίηση εργασιών για τη μείωσή της.
Ήδη, με προηγούμενη εγκύκλιο του ΥΠΕΚΑ (2279/22-12-2010) έχει δοθεί εξάμηνη αναβολή στην υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ για την πλειοψηφία των μισθώσεων ακινήτων, στις οποίες τα πιστοποιητικά θα απαιτούνται από τον Ιούλιο του 2011.
Οι μισθώσεις για τις οποίες δεν δόθηκε αναβολή, και συνεπώς το πιστοποιητικό θα απαιτείται από τη Δευτέρα, είναι εκείνες που αφορούν τη μίσθωση ολόκληρου κτιρίου σε νέο ενοικιαστή.

Με τη νέα εγκύκλιο (2366/5-1-2011), το ΥΠΕΚΑ διευκρινίζει ότι:



- Δεν απαιτείται η έκδοση ΠΕΑ για ιδιοκτησίες κάτω των 50 τετραγωνικών. Δηλαδή, γι' όλα τα μικρά γραφεία, διαμερίσματα και καταστήματα.

- Στην περίπτωση πώλησης ακινήτου για το οποίο δεν έχει αρχίσει η κατασκευή του ή το ακίνητο είναι ημιτελές, η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού απαιτείται με την αποπεράτωση της κατασκευής. Τότε, ο πωλητής θα πρέπει να παραδώσει το πιστοποιητικό στον αγοραστή και η παράδοση δηλώνεται από τους συμβαλλόμενους σε συμβολαιογράφο.

Όσοι θα χρειαστούν ενεργειακό πιστοποιητικό από την ερχόμενη Δευτέρα, θα πρέπει να απευθυνθούν σε ενεργειακό επιθεωρητή. Το ΥΠΕΚΑ έχει καταρτίσει μητρώο στο οποίο έχουν ενταχθεί 417 επιθεωρητές σε όλη τη χώρα.

Η λίστα των επιθεωρητών ανά νομό έχει αναρτηθεί σε ειδική ιστοσελίδα, ενώ πληροφορίες δίνονται και από το τηλέφωνο 210-9797400.

Οι κατώτατες αμοιβές των ενεργειακών επιθεωρητών έχουν καθοριστεί με Προεδρικό Διάταγμα ως εξής:

- Για διαμερίσματα 2,46 ευρώ ανά τετραγωνικό με ελάχιστη αμοιβή 185 ευρώ.
- Για μονοκατοικίες 1,85 ευρώ ανά τ.ν. με ελάχιστο τα 246 ευρώ.
- Για ολόκληρα κτίρια κατοικιών 1,23 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστο τα 246 ευρώ.
- Για επαγγελματικούς και λοιπούς χώρους πλην κατοικιών 3,07 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστο τα 369 ευρώ. Για κτίρια άνω των 1.000 τ.μ. τα επιπλέον τετραγωνικά χρεώνονται με 1,85 ευρώ/τ.μ.

Οι φορείς της κτηματαγοράς πιέζουν πάντως για κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων και της κατάργησης των διοικητικά οριζόμενων αμοιβών που προωθεί η κυβέρνηση.



Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ